Avisabonnementer

Læs om Muhammed Tegningerne der blev trykt i Jyllands-Posten.

D. 30. september 2005 valgte Jyllands-Posten at trykke 12 tegninger af den muslimske profet Muhammed. Denne dag fik store konsekvenser for Danmark og danske virksomheder. Det var konsekvenser, som ingen havde forudset ville komme. Men hvad var baggrunden egentlig for denne krise?

Historien bag Muhammed Tegningerne
Det er de færreste, som ikke kender til sagen om Jyllands-Posten og Muhammed tegningerne. Sagen skabte tilbage i 2005 større problemer og konfrontationer mellem den muslimske verden og Danmark. 13 dage inden de trykte tegninger bragte Politiken artiklen ”Dyb angst for kritik af Islam”. Denne artiklen blev skrevet på baggrund af et telegram fra Ritzau dagen før. Artiklen handlede om flere sager, hvor journalister af frygt for deres sikkerhed havde valgt ikke at uddtrykke sig om emner, som kunne relateres til Muhammed. Flere ville have forskellige kunstnere til at lave tegninger af profeten, men ingen turde gøre det. Kunstnerne begrundede deres frygt med mordet på filminstrukutrøen Von Gogh i Amsterdam og episoden med en underviser på Københavns universitet. Her var underviseren blevet overfaldet af de studerende efter en forelæsning, hvor han havde læst højt af Koranen for ikke-muslimer.

Disse forskellige sager skabte megen debat om censur, og flere vesteuropæiske oversættere af en islamkritisk essaysamling ønskede at være anonyme, da de var bange for følgerne heraf. D. 30. september 2005 trykte Jyllands-Posten artiklen ”Muhammeds ansigt” med 12 forskellige tegninger af profeten Muhammed. Avisen havde spurgt ca. 40 personer, om de havde lyst til at tegne deres fortolkning af profeten, men kun de 12 af dem ville gøre det. Den samme dag som Jyllands-Posten havde trykt artiklen og tegningerne, fik avisen trusler, og en af tegnerne modtog dødstrusler over telefonen.

Tegningernes konsekvenser
De 12 tegninger fik store konsekvenser for Danmark, og forholdet mellem Danmark og den muslimske verden blev meget anspændt. Flere voldsomme demonstrationen fandt sted, og det resulterede desværre også i flere dødsfald. Kort tid efter valgte Weekendavisen at genoptrykke tegningerne og 4 måneder efter, gjorde den norske avis Magazinet det også. Disse genoptrykninger gjorde konflikten værre, og krisen blev endnu større. De muslimske og arabiske lande valgte at boykotte danske varer, ambassadører fra Saudi Arabien og Libyen, der arbejdede i Danmark, blev kaldt hjem, og ansatte hos Arla var udsat for overfald. I flere lande blev Dannebro brandt af på åben gade, og der blev også sat ild til ambassader i Damaskus og Beirut.

Omfanget af boykotten af de danske varer blev så stort, at Dansk Industri d. 27. januar 2006 valgte at kontakte Jyllands-Posten med en opfordring om, at avisen skulle tage ansvar for deres udtalelser og de trykte tegninger. Dansk Industri opfordrede også avisen til at undskylde over for muslimerne, som følte sig krænket. Dette var avisen dog ikke interesseret i.

Få uger efter tegningerne var blevet trykt, modtog den daværende danske statsminister Anders Fogh Rasmussen breve fra 11 ambassadører i de muslimske lande. Ambassadørerne ville holde møde med statsministeren, så man kunne drøfte eventuelle tiltag mod Jyllands-Posten. Anders Fogh Rasmussen ønskede ikke at deltage i mødet, da han ikke mente, at den danske regering kunne tage ansvar for det, de danske aviser valgte at trykke i deres aviser. Dette medførte skarp kritik af den danske regering, og muslimerne insisterede på en undskyldning fra den danske statsminister. Undskyldningen ville Anders Fogh Rasmussen ikke komme med, med den begrundelse, at der var ytringsfirhed i Danmark. Danskerne var også af den holdning, at statsministeren ikke skulle undskylde, selvom de godt kunne forstå, at muslimerne følte sig krænket. Danskernes begrundelse var også, at der er ytringsfirhed i Danmark, så man har ret til at udtale sig om de ting, man har lyst til.

Tiden efter tegningerne
I februrar 2008 fandt dansk politi ud af, at flere personer var i gang med at planlægge at myrde den ene af tegnerne af profeten Muhammed. Det medførte, at 17 aviser genoptrykte tegningerne bagefter. Herefter opstod der flere demonstrationer i bl.a. Pakistan og Gaza området samtidig med, at der kom flere dødstrusler mod tegningerne.

Efter genoptrykningen af tegningerne frygtede mange, at der ville komme en ny krise med stor boykotning af danske varer i de muslimske lande. Selvom Mellemøsten forsøgte at boykotte de danske varer, så resulterede det ikke i endnu en stor krise.

Trykningen af tegningerne af profeten Muhammed fik også den konsekvens, at terrotruslerne mod Danmark blev større, og i den muslimske verden blev det flere gange udtalt, at risikoen for terroangreb i Danmark eller på danske interesser var meget stor, og danskerne kunne sagtens forvente et angreb. Det er dog endnu ikke sket, så det har kun været trusler fra den muslimske verden. Dog blev den danske ambassade i Pakistan d. 2. juni 2008 udsat for terrorangreb, og man mener, at muslimerne lavede dette angreb, fordi de 17 danske aviser valgte at genoptrykke tegningerne af profeten Muhammed i februar samme år. Godt en måned efter angrebet påtog Al-Qaida sig også skylden med den begrundelse, at det var hævn for tegningerne.


Om 'Læs om Muhammed Tegningerne der blev trykt i Jyllands-Posten.' #123
Udarbejdet af Susan Damies| Se også andre artikler i vores leksikon eller se de gode tilbud på aviser herunder. Denne artikel må ikke kopieres, men du er meget velkommen til at linke til den, eller 'synes godt om' på Facebook :-).




Se gode abonnement tilbud på aviser og magasiner her!

Se de gode avisabonnement tilbud vi har fundet på aviser og magasiner!

 

Avisabonnement-tilbud.dk
  Type Avis Periode Spar Pris. pr. enhed Pris total   Avisabonnement-tilbud.dk
  Børsen Avis Børsen Prøv Børsen Fuld digital adgang og Fredagsavisen leveret i tre måneder for 619 kr. - 619 kr.
Læs mere
Børsen
Prøv BørsenFuld digital adgang og Fredagsavisen leveret i tre måneder for 479 kr. – Klik Her!
 
  Kristligt Dagblad Avis Kristligt Dagblad 4 uger GRATIS! GRATIS! GRATIS!
Læs mere
Kristligt Dagblad
 

Tilbudene gælder for alle personer og husstande i Danmark, der ikke har abonneret på avisen inden for de seneste seks måneder. Ved udløb af introduktionsperioden forlænges abonnementet automatisk med en ny abonnementsperiode af tilsvarende længde som introduktionsperioden og til normalpris. Du kan til enhver tid opsige abonnementet, så det ikke fortsætter efter de tre måneder. Fortrydelsesret: Du har ret til at fortryde denne aftale uden begrundelse inden for 14 dage. Fortrydelsesfristen udløber 14 dage efter den dag du bestilte dit nyhedsabonnement” Magasin Tilbud
avisabonnement